Tävla i innovation?

Innovationstävlingar?

Vi läser lite då och då om olika innovationstävlingar, men vi ställer oss frågan, går det att tävla i innovation och vad innebär det egentligen?

Om vi börjar med begreppet tävla, så innebär det att det är en “kamp” om vem som anses vara bäst av majoriteten av de som bedömer. Det finns alltså här en möjlighet (vilket inträffar!), att i en tävling så röstar exv 26 st röster av 100 röster på en innovation, medan resten får under 26 röster. Därav vinner den som har flest röster, men egentligen utgör det enbart 26%. Det finns således fler egentliga “vinnare”!

Att vinna bygger också på ett elitiskt tänkande, för det finns vanligtvis enbart en vinnare och resten blir då förlorare och detta har ett antal negativa konsekvenser.  Tävling kan man också se, sker på marknaden när idén/uppfinningen blivit en innovation!

Innovationstävlingar innebär även att alla tävlande behöver visa upp sina idéer/uppfinningar för okända människor och detta utgör en sekretessrisk, då det finns fall av stölder eller kopiering av bra idéer/uppfinningar.

Frågan är om vi verkligen kan eller bör tävla i innovation eller om alla behövs?

/Claes-Göran Hammar
Innovationsstrateg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

SUPPORT!